Viktige telefon nummer:

110

112

113

LegevaktFør du velger hekk...

Ekspertene er ikke glad i Tuja, men iblant er den det beste valget.

Hva bør man vurdere når man velger hekk?

Vurder hvilken funksjon hekken skal ha. Vil du ha en tett vegg som skjermer helt året rundt. Eller en hekk som skjermer mest i sommerhalvåret? Kanskje du bare trenger en lav hekk? Hvor mye plass kan hekken ta i bredden? Undersøk solforholdene og jorden. Noen planter trenger god og dyp jord, mens andre klarer seg med skrinn, grunn jord.

Mange går for Tuja?

Eksperten her, er ikke spesielt glad i tuja, men innrømmer at iblant er den det beste valget mot for eksempel en traffikeret vei. Tujaen blir raskt tett og høy. En annen vintergrønn hekk man kan vurdere, er barlind. Den blir finere på sikt, men vokser sakte de første årene og er dyr i innkjøp. Har man god, litt fuktig jord og god plass er kanadahemlokk et godt alternativ. Den har små, myke nåler og hengende grenspisser. En bladhekk av bøk og agnbøk, som holder bladene på om vinteren, er gode alternativer. I et mildere klima kan man vurdere vinterliguster. I tøffere klima er spireatyper, blankmispel og søtmispel klassiske valg, men de er ikke vintergrønne.

Forslag til fine hekker?

Dvergsyrin, bjørkebladspirea, japanspirea og vierhortensia "Annabelle" er fine lave, blomstrende hekker. Av høye, blomstrende hekker vil eksperten anbefale sargenteple eller svartsurbær "Moskva". Syriner er fint, men kan bli glisne i bunnen når de blir gamle. Gentspirea er en nydelig hvit, gammeldags spirea. Mange synes det er hyggelig med en blandet blomstret hekk for å få en lang blomstringsperiode. Av vanlige, grønne hekker: Bambus kan brukes der jorden er litt fuktig, for eksempel til skjerming av terasseområde. Et godt alternativ til lave klippede bruksbomhekker er en type kristhorn, Ilex crenata "Convexa", som vokser raskere og er friskere enn buksbom.

Hva er de verste tabbene?

Tuja "Brabant" som ikke klippes på sidene. Plutselig kan den være tre-fire meter bred. Hvis man da vil ha den smalere, er den brun inni. Det samme gjelder granhekk. Ikke plant en hekk som krever jevnlig klipping, ytterst på en mur eller ved en lang og bratt skråning hvor man ikke kommer til. Ikke plant en hekk som vil bli høy og krever mye klipping, hvis du bare trenger en lav hekk.

Hekken bør beskjæres. Når og hvordan?

Vintergrønne beskjæres helst i april eller august. Løvfellende, stramme hekker beskjæres om våren før bladsprett og/eller om høsten. Blomstrende hekker beskjæres enten etter blomstring for dem som blomstrer tidlig, eller før bladsprett for dem som har sommer- og høstblomstring.


Referanser:

Denne artikkelen ble opprinnelig publisert i Stavanger Aftenblad - Fredag 2. juni 2017 

Ekspertråd fra: Guri Haavi. Utdannelse: Hagebruk ved Norges landbrukshøgskole. Jobber som Hagearkitekt.

Utvalgte artikler

Husk at også innbruddstyver sjekker Facebook.

5 spørsmål og svar/råd.

Hva bør du gjøre når du skal reise bort?

Les mer …

Noen søketips.

Standardsøk, Katalogsøk.

Vi vil i denne oversikten, etterhvert som vi blir kjent med det, legge inn opplysninger som kan gjøre det litt lettere å søke etter linker, leverandører osv.. 

Les mer …

Infoklikk.no

Hjelper deg med å finne ressurser.

Dagens dato:

Infoklikk.no kan ikke på noen måte gjøres ansvarlig for innholdet på eksterne nettsteder som er linket på eller til Infoklikk.no sine sider. / Infoklikk.no - can not be held responsible for any content on any external website linked on or to the Infoklikk.no website.