Viktige telefon nummer:

110

112

113

LegevaktDette bør du se etter på en visning.

Ta med deg en klinkekule når du ser etter ny bolig.

Hva bør man gjøre i forkant av visningen?

Skaff deg finansieringsbevis fra banken og tenk gjennom hvor dyrt du kan kjøpe i god tid før du drar på boligjakt. Lag en plan for hva du trenger og hvor du vil lete. Ofte er det lurt å vurdere om andre områder enn de man først tenkte, har bra kvaliteter. Det er lurt å lese gjennom papirene på forhånd. Alt som står som hint og uklarheter, kan bety feil og mangler med store kostnader.

Hva bør man se etter på visningen?

Opplysninger i salgspapirene som er tvetydige, eller antydninger om at noe kanskje er galt, bør du finne nærmere ut av. En tanke er at en også bør sjekke bomiljøet og om det er mye utleievirksomhet. Mye utleie kan gi opphav til et ustabilt bomiljø. Tenk over problemstillinger som støy og sol, og om boligen er velholdt. Vær dessuten oppmerksom på byggeplaner i nabolaget.

Bør man ta med noe utstyr?

Som helt vanlig boligkjøper, kreves det ikke at du har med deg teknisk utstyr for å sjekke. Ta likevel med en klinkekule for å sjekk om sluket ligger på det laveste punktet på badet. Feil fall kan være dyrt å fikse, og vann på feil sted er boligens verste fiende. Vann gir fukt, råte og sopp og er ofte veldig dyrt å reparere, enten det er tak, kjeller, bad eller vegger. Husk at å pusse opp gjerne tar mer tid og ofte koster mer enn mange tror.

Hva bør man ta en ekstra titt på?

Undersøk det elektriske anlegget. Ofte står det ingenting om det elektriske anlegget annet enn at det ikke er undersøkt. Noen ganger kan man tro det er nytt elektrisk anlegg fordi innmaten i sikringsskapet er ny. Men innmaten koster ofte 7000 kroner, mens et nytt anlegg gjerne ligger på rundt 100 000 kroner.

Hva bør man være ekstra oppmerksom på?

Dersom du spør megler om noe og får et veldig positivt svar som gjør at du får lyst til å by, så send en mail til megler etterpå og be om å få opplysningen bekreftet skriftiglig. Da kan megleren rette opp om det har vært en misforståelse. Husk at du ikke kan klage på negativ informasjon som du kjente til med boligen eller som du lett kunne se på visningen.

Linker til aktuelle nettsteder: (Åpner i nytt vindu)(3)

(1)Kjøp og salg av nye ferdigstilte boliger/fritidsboliger og brukte boliger/fritidsboliger, reguleres av avhendingslova(2). Denne loven gir ingen klare føringer for hva kjøpere må akseptere av feil og mangler. Uklarhetene i loven har to viktige konsekvenser:

  • Den ene er at rettspraksis på området varierer, fordi rettens avgjørelser i stor grad baseres på skjønn. I og med at rettspraksis varierer, er det ekstra vanskelig å vurdere utfallet av en sak på forhånd.
  • Den andre konsekvensen er at det er relativt mange rettssaker knyttet til avhendingsloven, selv om det er færre saker i dag enn det var i årene like etter at loven trådte i kraft.

Referanser:

Denne artikkelen ble opprinnelig publisert i Stavanger Aftenblad - Fredag 1. september 2017 

Ekspertråd fra: Thomas Bartholdsen. Utdanning: Statsvitenskap, og historie og ledelse. Jobber som: Fagdirektør for bolig i Forbrukerrådet.

Tilleggsinformasjon - (1) Ref. til nettstedet - Advokatenhjelperdeg.no (2) Ref. til nettstedet - Lovdata.no - Avhendingslova. (3) Linker er fremskaffet av Webmaster - Infoklikk.no

Utvalgte artikler

Husk at også innbruddstyver sjekker Facebook.

5 spørsmål og svar/råd.

Hva bør du gjøre når du skal reise bort?

Les mer …

Noen søketips.

Standardsøk, Katalogsøk.

Vi vil i denne oversikten, etterhvert som vi blir kjent med det, legge inn opplysninger som kan gjøre det litt lettere å søke etter linker, leverandører osv.. 

Les mer …

Infoklikk.no

Hjelper deg med å finne ressurser.

Dagens dato:

Infoklikk.no kan ikke på noen måte gjøres ansvarlig for innholdet på eksterne nettsteder som er linket på eller til Infoklikk.no sine sider. / Infoklikk.no - can not be held responsible for any content on any external website linked on or to the Infoklikk.no website.