Viktige telefon nummer:

110

112

113

LegevaktRyddetid? Begynn med kjøleskapet.

Begynn i det små, råder forfatteren bak boken "Favel, ting".

Hvis det flyter over av ting, hvor anbefales det da å begynne?

Det er ikke en god idé å starte med bøker, tv eller ting som er knyttet til minner. Babysteg er nøkkelen. Forfatteren her, begynte for eksempel med kjøleskapet hvor han bl.a. kastet dressing som var utgått på dato. Et annet godt råd er å starte med små områder,som på toppen av skap i eksempelvis gangen, i vesker og bager. Slik lærer du at det gir en god følelse å kvitte seg med unødvendige ting.

Mange av oss har minner knyttet til tingene våre. Hvorfor skal man kvitte seg med dem?

Du må ikke kvitte deg med dem, men det er viktig å anerkjenne at hver ting du har, krever plass, tid og energi med tanke på rydding og vasking. Det er en forskjell på å kvitte seg med tingene som det er knyttet minner til og selve minnene. Forfatteren har fortsatt minner som betyr mye for ham, selv etter at han har kvittet seg med tingen som var knyttet til dem.

Se opp for Concorde-effekten, sier du. Hva er det?

Det kostet 30 milliardre kroner å utvikle det supersoniske passasjerflyet Concorde. Selv om det viste seg at investeringen ikke lønnet seg, fortsatt den britiske og franske regjeringen å pøse penger inn i prosjektet. Det samme kan sies om for eksempel samlere. Hvis du samler på bøker og finner det vanskelig å kvitte deg med dem, kan det være fordi du ikke klarer å tenke på pengene du taper ved å selge dem, og energien du har puttet inn i å samle dem.

Hvilke ting burde man kvitte seg med?

Det finnes ingen bestemt standard for hva, eller hvor mye du bør beholde. Har du små barn, har du sikkert masse leker. Hvis du bor på en gård har du sikkert mye verktøy som du behøver. Materielle ting er laget for å gjøre ting enklere, for å spare tid og energi. Når du føler at tingene du har tar mer tid i form av å vedlikeholde og holde rene, blir det som å spenne vognen foran hesten. Hvis jeg skulle fulgt mine materielle begjær, hadde jeg brukt mye tid på shopping og vært travelt opptatt med å tjene nok penger til å kjøpe ting.

Du hevder selv å ha gått ned 10 kilogram etter å ha kvittet deg med ting?

Hovedårsaken til at jeg (forfatteren) gikk ned i vekt var at jeg ble mindre stresset. Nå våkner jeg før soloppgang i mitt ryddige rom. Jeg (forfatteren) kan starte dagen med en bedre selvfølelse fordi jeg rydder rommet mitt hver morgen. I stedet for å bruke tid og energi på å kjøpe og organisere ting, bruker jeg tiden på å trene. Nå har jeg for eksempel plass til Yogamatten min. Ved å skape bedre omgivelser i hjemmene bidrar vi til et sunnere liv og en bedre følelse. Nå sammenligner jeg ikke meg selv med andre når det kommer til hvilke ting eller hvor mye penger jeg har.

  • Da forfatteren (Sasaki) kjøpte hybridsykkel, endte han med å kjøpe ekstrautstyr verdt ti ganger mer enn han betalte for sykkelen. Han kaller det Concorde-effekten.
  • Kast mat som har gått ut på data, er første bud når man skal rydde hjemmet.

Referanser:

Denne artikkelen ble opprinnelig publisert i Stavanger Aftenblad - Fredag 26. januar 2018 

Ekspertråd fra: Fumio Sasaki. Utdannelse: Bachelor i pedagogikk og samfunnsvitenskap fra Universitetet i Waseda. Jobber som forfatter - bl.a. boken "Farvel, ting".

Utvalgte artikler

Husk at også innbruddstyver sjekker Facebook.

5 spørsmål og svar/råd.

Hva bør du gjøre når du skal reise bort?

Les mer …

Noen søketips.

Standardsøk, Katalogsøk.

Vi vil i denne oversikten, etterhvert som vi blir kjent med det, legge inn opplysninger som kan gjøre det litt lettere å søke etter linker, leverandører osv.. 

Les mer …

Infoklikk.no

Hjelper deg med å finne ressurser.

Dagens dato:

Infoklikk.no kan ikke på noen måte gjøres ansvarlig for innholdet på eksterne nettsteder som er linket på eller til Infoklikk.no sine sider. / Infoklikk.no - can not be held responsible for any content on any external website linked on or to the Infoklikk.no website.