Statistikk pr. dato

Det er 2007 linker og 621 kategorier i katalogen

Viktige telefon nummer:

110

112

113

LegevaktForbered hagen på høst...Og få noen fine overraskelser til våren.

5 spørsmål og svar/råd.

Hva bør man gjøre i hagen på høsten?

Luke. Jo mer vi luker når høsten kommer, desto bedre start får vi neste år. Mange av ugresstypene spirer nå og danner små rosetter som vil overvintre. Fjerner du dem nå, ligger du i forkant. Fjern snegleegg. Brunskog sneglene som skal overvintre, vil krype ut i hundretalls. Eggene ligger i klynger og er melkehvite. Drep dem med kokende vann før det er for sent.

Hva kan man vente med til våren?

Gjødsling bør vi vente med. Nå skal plantene avslutte veksten og forberede seg på vinteren. Det samme med store beskjæringsjobber. Kraftig beskjæring vil provosere frem ny vekst som i neste omgang vil ha problemer å modne av før vinteren kommer.

Hvilke planter kan trives i hagen på denne tiden?

Hvis vi vil plante nytt i bed, kan vi gjerne plante stauder på denne tiden. Altså flerårige, urteaktige vekster som visner ned når frosten kommer, men som kommer igjen til våren. Også busker og trær kan vi plante i. Mange hagesentre har salg der du kan gjøre et kupp, men pass på kvaliteten. Vi kan også plante stauder i potter og kar. Det er store eksemplarer i blomst å få kjøpt, og til våren kan de plantes ut i hagen. Store høstkrysantemum, hortensia og diverse lyngvekster er også fint til høstpottene, men gir ofte kortere glede.

Hva kan man forberede til våren?

Vil du ha vårflor av krokus, tulipaner, narsisser og andre vakre vårgjester, må løken i jorden nå. Legg løkene straks du har kjøpt dem, kvaliteten forringes raskt i tørr og varm butikkluft. Av samme grunn bør vi kjøpe blomsterløk i fagforretninger, hagesentre eller spesialbutikker på nett, ikke tilfeldig fra en kasse i matbutikken eller byggevarehuset. Hvitløk legger vi også på denne tiden. Det er kjempegøy og enkelt. Hvitløken er tøff og tåler lave vintertemperaturer. Den trenger dessuten den kalde sesongen for å kløfte seg. Kjøp setteløk ment til formålet, ikke ta fra grønnsaksskuffen. Skikkelig setteløk er renset for sykdom og tilpasset vårt klima (Norge).

Hva bør man gjøre før vinteren?

Flytt inn eksotiske og varmekjære planter. Vil du ta vare på fuksia, rosmarin, pelargonia, engletrompet, blodbeger, lofos eller oliven, må de inn før det blir frost. Eksotiske planter trives med temperaturer mellom 5 og 10 grader, pluss godt lys, men her er det bare å eksperimentere etter "går det, så går det"-prinsippet. Oliven kan tåle en vinter med 5 minusgrader i stummende mørke, men det er ikke optmalt. De fleste eksotiske planter tåler ikke minusgrader. Ta inn georgineknollene. Klipp plantene ned og ta knollene inn før frosten kommer. Plantene vil bli større for hvert år. Lagres tørt og ved cirka 5 grader. Tøm og vask potter, reparer, slip, rengjør og olje redskap, og få alt i hus. Tøm slanger og utekraner.


Referanser:

Denne artikkelen ble opprinnelig publisert i Stavanger Aftenblad - Fredag 8. september 2017 . 

Ekspertråd fra: Marianne E.Utengen. Gartner i Hageselskapet og redaksjonsmedarbeider i tidsskriftet "Norsk Hagetidend". Har skrevet boken "Hage på balkongen" med Tonje Waaktaar Gamst og Jorunn Amdal og "Den grønne sans, 2009" med Tommy Tønsberg.

Utvalgte linker

Nyeste linker

Populære linker

Infoklikk.no

Hjelper deg med å finne ressurser.

Dagens dato:

Infoklikk.no kan ikke på noen måte gjøres ansvarlig for innholdet på eksterne nettsteder som er linket på eller til Infoklikk.no sine sider. / Infoklikk.no - can not be held responsible for any content on any external website linked on or to the Infoklikk.no website.