Statistikk pr. dato

Det er 2007 linker og 621 kategorier i katalogen

Viktige telefon nummer:

110

112

113

LegevaktSlik får du så lite støv og møkk inne som mulig.

5 spørsmål og svar/råd.

Kan man møblere slik at man får mindre støv hjemme?

Menneskelig aktivitet har mye å si for støvmengde i et rom. Det samme med valg av inventar og møbler. For eksempel er skinnmøbler og andre møbler med glatt overflate enklere å rengjøre. Dessuten vil møbler med ru overflate lettere samle støv. Gardiner foran vinduer og tekstiler på vegger vil også fungere som støvsamlere, ved at støv som svever i luften fester seg på overflaten. Derfor kan det være lurt å lufte gardiner og tekstiler en gang imellom. Med mindre svevestøv vil noen klø mindre i øynene, og luften vil føles mindre tørr. Et bra tips er å se etter områder der støvet samles neste gang du ommøblerer. Da kan du planlegge de ulike rommene med tanke på å komme til med støvsuger eller mikromopp.

Hvordan skapes støvet?

Det er viktig å være klar over at klær og tekstiler som vi bruker, er med på å produsere svevestøv. Ta en titt i tørketrommelen neste gang du tørker tøy. Bruker du pledd i stua eller soverommet, vil tekstilfibre til slutt danne en hybelkanin (støvklump). Et skap eller en kommode med skuffer vil være et godt tiltak. Klær og tekstiler som oppbevares lukket, vil ikke samle støv. Også plastbokser med lokk kan fungere. Alternativt kan du ha forheng foran åpne hyller, for å begrense støvmengden. Det meste av støvet inne produseres av dem som bruker boligen. Derfor er soverommet et typisk sted der støv samles. Alt som oppbevares, skaper mer støv og gjør rommet vanskeligere å rengjøre.

Hvordan unngår man å trekke inn støv og skitt?

Bruk hageslangen til å rengjøre gangveien inn mot ytterdøren. Sett gjerne opp en stein ved trappa der barn og voksne kan banke av bøss som henger under utesko og støvler. Gå gjerne til anskaffelse av en avskrapningsrist og avskrapningsmatte, som kan legges utenifor døren. Innenfor døren bør det legges en fuktabsoberende matte. En skohylle plassert på veggen i yttergangen vil bidra til effektivt renhold, samt signalisere at utesko ikke skal inn.

Hvor ofte bør man støvsuge og vaske?

Rutiner for støvsuging og renhold vil være forskjellig fra famile til familie. Hvor ofte det er behov for å støvsuge eller vaske, avhenger av hvor mye støv, smuler og skitt som produseres i boligen. De fleste ønsker å ha det hyggelig og rent, så derfor bør familien i fellesskap drøfte behov for rydding, støvsuging og vask av gulv. Vi anbefaler at man bruker mikrofiber til rengjøring, både tørr og fuktig. Tørr mikrofiber fungerer som en støvmagnet. I pollen sesongen bør allergikere øke intervallene slik at pollen i innemiljøet reduseres. Når det støvsuges og rengjøres, er det viktig å ikke glemme flater og hyller. De er landingsplasser for svevestøv.

Hva gjør peis og stearinlys med inneklimaet?

Levende lys er kos og hygge, men overdrevent bruk gir dårlig inneluft. Så dårlig at den kan sammenlignes med moderat røyking eller luften i svært forurensede byer. Ikke overdriv bruken av stearinlys. To grupper er spesielt utsatt i et dårlig inneklima: Astmatikere og små barn. Vi anbefaler batteridrevne lys.


Referanser:

Denne artikkelen ble opprinnelig publisert i Stavanger Aftenblad - Fredag 6. oktober 2017 . 

Ekspertråd fra: Kai Gustavsen. Yrkeshygieniker og er Fagsjef i Astma- og allergi forbundet.

Utvalgte linker

Nyeste linker

Populære linker

Infoklikk.no

Hjelper deg med å finne ressurser.

Dagens dato:

Infoklikk.no kan ikke på noen måte gjøres ansvarlig for innholdet på eksterne nettsteder som er linket på eller til Infoklikk.no sine sider. / Infoklikk.no - can not be held responsible for any content on any external website linked on or to the Infoklikk.no website.