Statistikk pr. dato

Det er 1994 linker og 621 kategorier i katalogen

Viktige telefon nummer:

110

112

113

LegevaktBuskene du bør beskjære og plantene som trenger næring.

5 spørsmål og svar/råd.

Hva kan man beskjære nå på sommeren?

Mindre inngrep som stussing, trimming, fjerning av døde grener og kniping av skudd, kan vi gjøre fortløpende gjennom sesongen. Ikke beskjær under blomstring, men tidligblomstrende busker som syrin, gullbusk, brudespirea, blodrips, småildkvede og duftkrossved beskjæres nå. Ellers klipper vi vekk neste års flor. Klipp aldri midt inn i en busk. Det gjør den tett og blomstringen kommer dårligere frem. Ønsker du å redusere høyden på busken, så fjern noen av de eldste grenene.

Hva bør man bruke av gjødsel?

Planter i vekst trenger næring, spesielt der vi dyrker grønnsaker, Næring kan gis på flere måter, med forskjellige kunstgjødselpreperater, kompost eller organiske gjødseltyper som for eksempel kompostert gjødsel fra dyr. Kunstgjødsel virker presist, er renslig og virker raskt. Organisk gjødsel virker litt tregere, men har langtidseffekt. En sideeffekt er også at organisk gjødsel gir mat til meitemarken og mikrolivet i jorden. Uansett hvilket produkt du velger, er det viktig å bruke riktig dose, men fordel gjerne dosen over tre-fire ganger. Plantene kan bare nyttiggjøre seg en viss mengde gjødsel. Gir vi hele dosen på én gang, vil resten renne vekk med regnet.

Hvordan få sommerblomster til å vare lenger?

Plant alltild om sommerblomstene i en større pott. Den lille potten de er dyrket i, inneholder for lite jord. Bruk god plantejord, minst mulig torv og mest mulig kompost, og blan gjerne inn langtidsvirkende gjødsel. Velg en stor og romslig potte, større enn du tror, og sørg for at det er hull i bunnen der overskuddsvann kan renne ut. Legg noe drenerende i potten, et minst 10 centimeter tykt lag, potteskår, grov grus eller Leca. Så planter du. Trykk jorden godt til og husk at jordklumpen må dekkes til. Vann jevnlig, hver dag på de varmeste dagene, og bland næring i vannet om du ikke allerede har sørget for det ved planting. Knip vekk avblomstrede blomster. Om planten får danne før, er den ferdig med å reprodusere seg selv og blomstringen opphører. Ikke alle blomster må knipes, prøv deg frem. Det er særlig storblomstrede sommerblomster som bør knipes.

Hva er lurt å plante nå på fullsommeren?

Nå kan alt mulig plantes; sommerblomster, busker, trær, grønnsaker, stauder. Vil du ha bær eller frukt i hagen, så løp og kjøp.

Hvordan får man hagen til å overleve ferien?

Første bud er å dyrke i store potter, mye jord holder på mer vann. Så gjelder det å begrense fordampingen. Det kan vi gjøre ved å sette pottene i skyggen. Pass også på å skjerme plantene for uttørrende vind. Videre går det an å klippe plantene litt tilbake. Mindre bladmasse og færre blomster gir mindre fordamping. Det enkleste vanningstrikset er å sette ut mange bøtter med vann, noe å vanne med og spørre naboen. Har du mange potter og annet som trenger vann er det ikke like lett å spørre noen. Da er et vanningsanlegg å anbefale. For 1500-2000 kroner får man et enkelt system med vanningscomputer som kan brukes i mange mår. Skal du bare være borte i noen få dager kan en flaske opp ned fungere. Fyll en halvannen liter med vann og trykk den raskt ned i jorden. Ofte er det bare det som skal til.


Referanser:

Denne artikkelen ble opprinnelig publisert i Stavanger Aftenblad - Fredag 23. juni 2017 . 

Ekspertråd fra: Marianne E. Utengen. Gartner i Hageselskapet og redaksjonsmedarbeider i tidsskriftet Norsk Hagetidend. Har skrevet boken "Den grønne sans, 2009" med Tommy Tønsberg.

Utvalgte artikler

Husk at også innbruddstyver sjekker Facebook.

5 spørsmål og svar/råd.

Hva bør du gjøre når du skal reise bort?

Les mer …

Noen søketips.

Standardsøk, Katalogsøk.

Vi vil i denne oversikten, etterhvert som vi blir kjent med det, legge inn opplysninger som kan gjøre det litt lettere å søke etter linker, leverandører osv.. 

Les mer …

Utvalgte linker

  • Booking.comBooking.comSidevisning: 1,047Besøk: 104Opprettet:
  • HotelopiaHotelopiaSidevisning: 479Besøk: 107Opprettet:
  • LectinectLectinectSidevisning: 421Besøk: 83Opprettet:
  • Skyscanner Ltd.Skyscanner Ltd.Sidevisning: 457Besøk: 94Opprettet:
  • LensOn ABLensOn ABSidevisning: 430Besøk: 84Opprettet:
  • DentwayDentwaySidevisning: 594Besøk: 85Opprettet:

Nyeste linker

Populære linker

Infoklikk.no

Hjelper deg med å finne ressurser.

Dagens dato:

Infoklikk.no kan ikke på noen måte gjøres ansvarlig for innholdet på eksterne nettsteder som er linket på eller til Infoklikk.no sine sider. / Infoklikk.no - can not be held responsible for any content on any external website linked on or to the Infoklikk.no website.