Statistikk pr. dato

Det er 1942 linker og 620 kategorier i katalogen

Viktige telefon nummer:

110

112

113

LegevaktFinn din egen stil.

Hvordan får du et interiør som passer deg? Eksperten svarer...

Hvorfor bør man finne en personlig interiøstil?

Det er veldig dumt å basere hjemmet sitt på trender. De kommer og går, kanskje så fort at man ikke registrerer at trenden er over. Vi investerer så mye penger i interiøret vårt at vi skylder både miljøet og oss selv å gjøre valg som varer. 80-tallet for eksempel var forferdelig, alle hadde altfor mye penger og kjøpte altfor mye.

Er du mer enn gjennomsnittlig kvalitetsbevisst innen interiø, vil det være naturlig å løsrive seg fra gjeldende trender. Gå heller for noe som er unikt for deg, kall det gjerne "personlig interiøstil". Man må stille seg spørsmålet: Er det et hjem man skaper, eller er det et show for venner og bekjente? Et hjem bygger seg opp over tid. Det er ikke, og bør ikke, være noe du gjør her og nå. Vær kritisk. Man kan betrakte trender som et statistisk gjennomsnitt av hva folk kjøper, bruker, skaper og omgir seg med. Det er ikke nødvendigvis ensbetydende med kvalitet. Husk at det sitter folk i profesjonelle trendbyråer verden over og bestemmer hva du skal like det året; om du skal like blå eller rosa vegger og så videre. Hvor allright er det egentlig? Bloggerne sitter heller ikke med en sannhet om hva du skal omgi deg med, ta heller ikke deres meninger ufordøyd til deg.

Hvordan finne ut hva man egentlig liker?

Det er ingenting galt i å ha samme ting som andre i seg selv, men det er galt å ha ting rundt seg som man ikke bryr seg om. Da har man gitt avkall på sin egen personlighet. Hold øynene åpne for dine omgivelser, gjør deg opp en mening om hva du sier, besøk interiørbutikker og interiørutstillinger, les relevante blader og bøker. Pinterest kan være en god kilde for interiør, men styr unna de dårlige løsningene. På pinterest ser man veldig mange fine bilder, men mange av hjemmene består av masse ting du ikke har bruk for, for eksempel bokstaver du setter sammen til "home" eller "love". Først og fremst trenger du ting som har en funksjon. Pynten kommer til sist. Gi deg tid til å reflektere over hvordan du vil ha det. Er du engasjert, vil du etter hvert få et godt grunnlag for dine preferanser. Det beste interiøret blir basert på det man har. Man kan bruke fortiden sin og ting man er glad i.

Kan man lage en plan for interiøret?

Så absolutt, det bør man gjøre. Et hjem formes over tid, av din personlighet, av din fortid, nåtid og forhåpentligvis fremtid. Lite er kjedeligere enn et hjem basert på et uttrykk som er gått ut på dato. Ha en plan hvor de enkelte intriørelementene ikke skriker mot hverandre, men danner en balansert sammeheng. Tenk harmoni, spenning, brutalitet, mykhet, farger, nøytralitet og så videre ut ifra beboerens lynne. Lag en plan hvor du ikke dilter etter noe som har vært gjort før, eller en plan inspirert av én gjeldende trend. Det kan umulig være særlig stas å bare herme etter andre. Noen lager utklippsbok fysisk eller på nettet. Klipper ut ting de liker og limer inn i boken; dører, trapper, farger. Man samler seg et slags bibliotek over ting, og så kan man senere stille seg spørsmål: Er dette noe jeg virkelig liker? Kan jeg omgi meg med dette?

Hvordan finner man sine farger, former og stemninger?

Vær åpen for impulser som kvalitetsinteriør kan gi deg, og plukk det som har verdi for deg. Interiøret skal påvirke deg positivt. Samtidig kan arealet og rommene påvirke. Det er litt rart med funkisinteriør i et slott. Lytt til huset eller leilighetn. Hva slags materialer er det der fra før? Ikke se bort fra selve rommet og lysets påvirkning til alle døgnets tider. Når det gjelder farger, kan man prøve seg frem med prøvestrøk. Man kan plukke opp farger fra gjenstander man har fra før. Det er viktig at man vurderer hvordan fargen påvirkes av rommet og lyset fra vinduene.

Hva bør man tenke på når man handler møbler og ting til hjemmet?

Unngå impulskjøp, men følg en plan. Styr unna kjipe pyntegjenstander uten annen verdi enn at hundretusener av andre har akkurat den samme. Invester heller i én god ting enn ti døgnfluer. Ikke la innredning og utsmykning drukne i et mangfold av sprikende innslag. Ikke overmøblér, vær kritisk til hva du setter inn og henger opp. Kort sagt følg en plan.


Referanser:

Denne artikkelen ble opprinnelig publisert i Stavanger Aftenblad - Fredag 2. desember 2016 . 

Ekspertråd fra: Anne Berentsen. Utdanning: Interiør arkitekt MNIL og møbeldesign. Jobber som: Kreativ leder i Berentsen Interiøarkitekter, Biark.

Utvalgte artikler

Husk at også innbruddstyver sjekker Facebook.

5 spørsmål og svar/råd.

Hva bør du gjøre når du skal reise bort?

Les mer …

Noen søketips.

Standardsøk, Katalogsøk.

Vi vil i denne oversikten, etterhvert som vi blir kjent med det, legge inn opplysninger som kan gjøre det litt lettere å søke etter linker, leverandører osv.. 

Les mer …

Utvalgte linker

Nyeste linker

Populære linker

Infoklikk.no

Hjelper deg med å finne ressurser.

Dagens dato:

Infoklikk.no kan ikke på noen måte gjøres ansvarlig for innholdet på eksterne nettsteder som er linket på eller til Infoklikk.no sine sider. / Infoklikk.no - can not be held responsible for any content on any external website linked on or to the Infoklikk.no website.