Statistikk pr. dato

Det er 1942 linker og 620 kategorier i katalogen

Viktige telefon nummer:

110

112

113

LegevaktNår du er på boligjakt - fem spørsmål / svar.

Eksperten svarer: Hva er det viktigste å sjekke i boligannonsen?

Hva skal du sjekke i boligannonsen som kan påvirke økonomien din?

  • Jeg ville begynt med å se hva som skal gjøres i boligen. Bad og Kjøkken er normalt de rommene det er dyrest å pusse opp. Hvis badet må totalrenoveres, må du fort legge et par hundre tusen kroner til regnestykket. Å endre planløsning kan også bli kostbart, avhengig av hva du klarer å gjøre selv. Like viktig er fellesutgifter og fellesgjeld. Husk å summere kjøpesummen med fellesgjelden for å få totalpirsen på boligen.

Bør man være skeptisk til høy fellesgjeld?

  • Hvis sameiet eller borettslaget har fellesgjeld, er betjeningen av dette lånet inkludert i de månedlige fellesutgiftene. Vær klar over at hvis lånet har avdragsfrihet, så vil fellesutgiftene sannsynligvis øke betydelig når den avdragsfrie perioden er over. Det er overraskende mange som glemmer fellesgjelden. Banken vil se på totalprisen på leiligheten, det er denne du må ta utgangspunkt i når du skal låne penger.

Hvilke kostnader glemmer vi å ta med i beregningen?

  • Kjøper du leilighet, er det viktig å undersøke om sameiet / borettslaget har planlagt større investeringer. Enkelte gårder står foran større investeringer, for eksempel utskifting av rør, bytting av alle vinduer eller installasjon / utskifting av heis. Er det ikke mye penger i sameiet / borettslaget, må det som regel finansieres ved at beboerne betaler inn ekstra eller at sameiet tar opp fellesgjeld. I siste tilfelle vil fellsutgiftene øke. Er det få leiligheter i sameiet, kan dette utgjøre store kostnader per enhet.

Hvor høye kan fellesutgiftene være?

  • Husleie eller fellesutgifter er en ekstra utgift hver måned som kommer i tillegg til boliglånet. Det er viktig ikke å se seg blind på summen; hva den dekker har mye å si. Hvis for eksempel varmt vann, fyring og kabel-tv er inkludert, er dette utgifter du kan trekke fra i andre enden av regnestykket. Veldig lave fellesutgifter kan være tegn på at sameiet eller borettslaget er dårlig vedlikeholdt, og at beboerne må regne med å betale inn ekstra hvis det skal utføres større arbeider.

Hva er dokumentavgift?

  • Dokumentavgiften er en avgift som skal betales til staten når fast eiendom skifter eier, og avgiften er på 2,5 prosent av salgsverdien. Kjøper du en bolig til tre millioner kroner, utgjør dokumentavgiften 75.000 kroner. Det er kjøper som betaler dokumentavgiften, og den må derfor være med i regnestykket til den som søker om lån. Det er ikke dokumentavgift på kjøp av borettsleiligheter, fordi du da bare eier en andel i laget. Hvis du kjøper en bolig som ikke er ferdigstilt når du kjøper den, slipper du unna med lavere dokumentavgift. Da beregnes dokumentavgiften bare av det utbyggeren betalte for tomten. Og er det festet tomt, betaler du ingenting.

Referanser:

Denne artikkelen ble opprinnelig publisert i Stavanger Aftenblad - Fredag 4. november 2016 .

Råd ved: Kristina Picard. Utdanning innen økonomi ved Norges handelshøyskole og journalistikk ved Høgskolen i Oslo. Jobber  som Forbruker-økonom for Storebrand.

Utvalgte artikler

Husk at også innbruddstyver sjekker Facebook.

5 spørsmål og svar/råd.

Hva bør du gjøre når du skal reise bort?

Les mer …

Noen søketips.

Standardsøk, Katalogsøk.

Vi vil i denne oversikten, etterhvert som vi blir kjent med det, legge inn opplysninger som kan gjøre det litt lettere å søke etter linker, leverandører osv.. 

Les mer …

Utvalgte linker

Nyeste linker

Populære linker

Infoklikk.no

Hjelper deg med å finne ressurser.

Dagens dato:

Infoklikk.no kan ikke på noen måte gjøres ansvarlig for innholdet på eksterne nettsteder som er linket på eller til Infoklikk.no sine sider. / Infoklikk.no - can not be held responsible for any content on any external website linked on or to the Infoklikk.no website.