Viktige telefon nummer:

110

112

113

Legevaktvedfyring

Måter man kan håndtere asken sikkert fra ovnen/peisen.

Utstyr av metall ved tømming av aske...

Bruk sotskuffe og metallbøtte når du tømmer peisen eller ovnen for aske. Selv et døgn etter at ilden har sluknet, kan asken inneholde glør.

  • Feil håndtering av aske fra peiser og ovner er et stort problem. Folk samler asken i en pose og setter den i gangen. Slikt kan starte husbranner, det har bl.a. leder Jan Espeseth i Feiermesternes landsforening sett flere eksempler på.
  • Mellom 30 og 40 boligbranner skyldes aske hvert år, ifølge Brannvernforeningen.

Om det er mye sot og aske i ildstedet, kan glørne inni overleve i over et døgn. Derfor skal du alltid bruke sotskuffe og bøtte av metall, for eksempel sinkbøtte, eller askebøtte med lokk, når du renser ildstedet. Bøtta setter du ut, formaner Espeseth.

  • Det mange antagelig ikke vet, er at forsikringsselskapet dessuten kan avkorte erstatningen ved en brann, hvis det viser seg at du slurver med asketømmingen. 

Absolutt ikke plast til bruk....

Ulmende glør holder en temperatur på 5-600 grader C, og plastbøtter og poser bør dermed holdes langt unna ildstedet. Kosten i peissettet kan du imidlertid bruke, i tillegg til metallspaden. Men la for all del støvsugeren hvile. Støvsuger du glør som skjuler seg i asken, kan de varmes opp i luftsuget, og støvsugerrøret kan bli ødelagt. I verste fall kan det begynne å brenne i støvsugerposen, eller i sentralstøvsugerens hovedoppsamler. Uansett risikerer du å ødelegge støvsugeren med askestøvet.

  • Askestøvet er så fint at det kan passere gjennom støvsugerposen, finne veien til motoren og ta knekken på maskineriet, sier Andreas Røed, produktansvarlig for forbrukerprodukter i Forma Norge.

Askesuger

En askesuger er derimot en god løsning dersom du ikke vil bruke spade. Askesugeren består av et rør og en bøtte som kobles til støvsugeren eller sentralstøvsugeren. Den utnytter sugekraften derfra, men sørger for at asken ender i den tilpassede bøtta, og ikke i maskinen. Men heller ikke en askesuger skal brukes på aske der det kan skjule seg glør.

  • Man må rett og slett rote rundt og forsikre seg om at det ikke er glør igjen før man går løs på asken med askesugeren, sier Røed (Forma Norge). Det er så stor forskjell på ildsteder at han ikke kan si noe om når det definitivt er trygt  sette igang.
  • Men Røed sier at han hvertfall ville vente lenger enn til neste dag. Han minner også om at støvsugeren bør brukes på lav effekt når den er koblet til askesugeren.

askesuger 1  askesuger 2

Eksempelbilder - Askesuger - Hentet fra forskjellige plasser på internett.

 

Kastes med restavfallet

Aske skal sorteres som restavfall, og ikke blandes med matavfallet.

  • Linda Bay, prosjektleder for sortere.no, et nettsted med informasjon om kildesortering og gjenvinning - sier at de ha en del søk på sine nettsider om hvor asken skal kastes. Det tyder på at folk er usikre på nettopp dette. Grunnen til at renovasjonsselskapene ikke vil ha asken sammen med organisk avfall, er at det kan være giftige stoffer i asken, for eksempel fra tennbriketter med parafin, behandlet treverk, farget papir osv...

Kan det brukes / kastes i hagen

Dersom du ikke ha fyrt med annet enn ren ved, og vet at asken dermed er fri for giftstoffer, kan du bruke den i hagen. Ren aske er rik på kalk og kalium, og kan brukes på plenen i stedet for innkjøpt dolomittkalk. Grønn Hverdag anbefaler en dosering på 10 - 15 kilogram per 100 kvadratmeter. Asken kan også brukes på roser, bærbusker, prydbusker og peoner. Asken kan legges rett på snøen. Den vil etterhvert trekke nedi, og dessuten sørge for raskere snøsmelting. Men du kan også spare den til våren kommer med sine første, lette regnskurer. Får du aske til overs, kan du legge den i kaldkomposten.

Husk at enkelte planter, som for eksempel rhododendron, trives best i sur jord, og dermed ikke blir særlig glade for verken aske eller kalk.


 Ref.: 

  • (1) Uthevet artikkeltekst (svart - bold) er hentet fra dinside.no
  • Resten av teksten er i stor grad hentet fra huseierne.no

Infoklikk.no

Hjelper deg med å finne ressurser.

Dagens dato:

Infoklikk.no kan ikke på noen måte gjøres ansvarlig for innholdet på eksterne nettsteder som er linket på eller til Infoklikk.no sine sider. / Infoklikk.no - can not be held responsible for any content on any external website linked on or to the Infoklikk.no website.