Viktige telefon nummer:

110

112

113

LegevaktLes prospektet grundig på forhånd?

Dette er overraskelsene du kan vente deg dersom du ikke gjør det.

Hva skal man være oppmerksom på i prospektet?

  • Det er viktig å lese sidene med tekst og vedlegg som tilstandsrapport fra takstmann og egenerklæring fra selger. Dette for å få kunnskap om biligens beskaffenhet. Det man skal se etter, er opplysninger som har betydning for kostnader som kan komme. Enten de kommer rett etter at man overtar boligen, som for eksempel at man bør pusse opp badet. Eller opplysninger om forbedringer som må gjøres i nær fremtid, som å oppgradere dreneringen. Det er også viktig å se etter om ulike tinglyste rettigheter som begrenser bruken av boligen, for eksempel  rettigheter til vei over tomten.

Hva kan konsekvensene bli av å ikke lese papirene nøye nok?

  • En viktig konsekvens er at det dukker opp større utgifter som man må ut med, for eksemepel drenering. Da har man i realiteten kanskje betalt for mye for boligen.

Hva er en vanligste overraskelsen av å ikke ha lest dokumentasjonen?

  • Nettoppp at det kommer større utgifter enn man hadde trodd på forhånd. I tillegg har jeg snakket med flere som ikke har fått med seg at det er veirett for andre over tomten, selv om det sto klart i papirene.

Hvilke rettigheter har man om man ikke leste papirene godt nok?

  • De er ganske begrensede. Det som er opplyst i papirene har man fått beskjed om, og derme kan man ikke rette noen krav knyttet til dette, og da overtar kjøperne ansvaret for boligen. Fra 1.01.2020 er det slutt med å kunne selge boligen som den er. Det er bare i helt spesielle tilfeller at man kan kreve erstatning fra selger, og det er ved vesentlig skjulte feil ved boligen. Det er ikke ofte det skjer.

Hvem kan man spørre om hjelp?

  • Det lureste er å laste ned hele salgsoppgaven på forhånd. Den vil ofte foreligge  når boligen legges ut for salg og skal i hvertfall være klar 48 timer før første visning. Les gjennom på forhånd, så er man forbered. Er det noe man lurer på, kan man spørre eiendomsmegleren og takstmannen om dette.

Se også "Avhendingslova" for mer info om dine juridiske rettigher. - Forøvrig kommer det nye retningslinjer og lovendringer fra 1.01.2020 som vil gjøre rettigheter og plikter forhåpentligvis enda klarere enn i dag.


Referanser:

Denne artikkelen ble opprinnelig publisert i Stavanger Aftenblad - Fredag 16. februar 2018 .

Råd ved: Carsten Pihl. Utdanning: Jurist, Jobber som Forbrukerrådgiver for bolighandelen hos Norges Eiendomsmeglerforbund og redaktør for nettstedet Bolig360. Innformasjon om lovendring ol... er i tillegg hentet på internett, inkl. link til selve avhendingslova.

Infoklikk.no

Hjelper deg med å finne ressurser.

Dagens dato:

Infoklikk.no kan ikke på noen måte gjøres ansvarlig for innholdet på eksterne nettsteder som er linket på eller til Infoklikk.no sine sider. / Infoklikk.no - can not be held responsible for any content on any external website linked on or to the Infoklikk.no website.