Viktige telefon nummer:

110

112

113

LegevaktHygienetabbene på kjøkkenet...

Ha tørkepapir, rene kluter, svamper, såpe og vaskemidler lett tilgjengelig.

Har vi det rent nok på kjøkkenet?

Her er det viktig å skille mellom hygienisk rent og visuelt rent (synlig). Når det gjelder det estetiske, velger noen materialer på kjøkkenet som signaliserer renhet om de er nyvasket, for eksempel blanke fliser og børstet stål. Velger man mattere materialer, skinner kjøkkenet ikke på samme måten, men så ser det heller ikke skittent ut om det ligger noen smuler på kjøkkenbenken. Det vil være mange meninger om hva som er rent nok, visuelt sett. Når det gjelder å unngå å bli syk, er det hygienisk rent som teller. Det er ikke snakk om et skinnende kjøkken og totalt fravær av bakterier, men at overflater som er i kontakt med maten ikke har farlige bakterier, for eksempel skjærefjøler, tallerkener, glas og bestikk. De fleste bruker ren kniv og ren fjøl når de skjærer opp brød eller salat. De fleste unngår nok også å drikke av samme glass som en i familien som er syk. Sånn sett kan vi si at de fleste har det rent nok på kjøkkenet.

Hva er de vanligste hygienetabbene vi gjør på kjøkkenet?

Vi gjorde en undersøkelse for noen år siden som viste at det er en del som bruker kjøkkenkluten for å vaske bort søl som kan inneholde farlige bakterier, som jord eller kjøttsaft. Det er for såvidt ikke noe problem dersom man legger kluten til vask etterå, men om den brukes videre uten å vaskes, kan den bli en smittekilde fremfor et redskap for å holde rent.

Hva er de største bakteriefellene?

Den største tabben man kan gjøre, er å ikke vaske hender eller fjøl som har vært i kontakt med rå kylling eller kjøtt, før man håndterer brød eller salat. Men denne tabben er det veldig få som gjør. Dersom en i familien er syk og man vil unngå smitte, bør man være ekstra nøye med håndhygiene og holde det rent..

Hva kan dårlig kjøkkenhygiene føre til?

Man kan få i seg bakterier som gjør én syk, for eksempel med diaré og oppkast. Disse kan komme fra råvarene eller via maten fra andre familiemedlemmer. I Europa skyldes om lag 40 prosent av matbåren sykdom mat fra eget kjøkken. Om det først og fremst skyldes at man ikke har håndtert maten trygt, vet man ikke helt. I andre land kan man for eksempel ha Salmonella i egg, så man vil bli syk om man spiser bløtkokt egg. Noen ville kalle det tabbe, andre en kalkulert risiko..

Hva er dine beste tips til god hygiene på kjøkkenet?

Legg til rette for å slippe lettvint unna rengjøringen. Velg dekktøy, utstyr og redskaper som kan vaskes i oppvaskmaskinen. Ha nok skjærefjøler og kniver til å slippe å vaske dem for hånd mens du lager mat. Velg overflater som er lett å holde rene og som holder seg pene. Ha dessuten tørkepapir, rene kluter, svamper, såpe og vaskemidler lett tilgjengelig. Vaskhendene før du lager mat eller spiser. Vask bort søl og skyll av matrester med én gang. Skyll kluten godt etter bruk og heng den til tørk. Bytt den regelmessig, før den lukter surt.


Referanser:

Denne artikkelen ble opprinnelig publisert i Stavanger Aftenblad - Fredag 27. april 2018 

Ekspertråd fra: Solveig Langsrud. Utdannelse: Dr. scient innen mikrobiologi. Jobber som Seniorforsker hos Nofima, avdeling for trygg og holdbar mat.

Infoklikk.no

Hjelper deg med å finne ressurser.

Dagens dato:

Infoklikk.no kan ikke på noen måte gjøres ansvarlig for innholdet på eksterne nettsteder som er linket på eller til Infoklikk.no sine sider. / Infoklikk.no - can not be held responsible for any content on any external website linked on or to the Infoklikk.no website.