Viktige telefon nummer:

110

112

113

Legevakt5 Spørsmål om inneklima...

Bruk dørmatte, ikke oppbevar ved innedørs og støvsug varmeovnene.

Hvordan bør man støvsuge?

Støvsug regelmessig, og bruk støvsuger med hepa-filter som stopper de minste partiklene. Skift støvsugerposen regelmessig. Gammel bøss fra gulvene forurenser inneluften. Hvis du har mulighet, bør du unngå å oppbevare støvsugeren på soverommet. Påsé at plassen under sengen kan støvsuges slik at dette området holdes luftig og tørt og ikke blir lagringsplass for hybekaniner (støvklumper).

Hvor varmt bør man ha det?

Det er nyttig å henge opp et termometer på innervegg cirka 160 cm. over gulv. Sjekk de ulike rommene og se om alle varmekilder er innstilt på 20 til 22°C og fungerer. På soverommet bør temperaturen holdes rundt 18°C. Er det gulvkaldt, kan det være lurt å bruke tøfler fremfor å sette opp temperaturen. Luft kommer inn i de fleste boliger via ventiler i yttervegger ev. vindu, eller via balansert ventilasjonsanlegg. Sjekk om alle ventiler er åpne og rene for støv og pollen. Bruk gjerne støvsugeren til å rengjøre dem. Vedovnen bør støvsuges utvendig og innvendig med egnet støvsuger. Elektriske varmekilder og radiatorer bør støvsuges foran og bak. Dersom boligen har varmepumpe, bør også den rengjøres innvendig av fagpersonell. Har du balansert ventilasjonsanlegg, må filteret i aggregatet skiftes slik at anlegget fungerer optimalt.

Hva med kjelleren?

I de fleste tilfeller kan muggsopp forhindres dersom det sikres luftsirkulasjon rundt det som lagres. Hvis det er plassert esker eller materialer på kaldt murgulv eller inntil en kald vegg, bør det flyttes opp fra gulv og ha avstand fra kalde flater slik at luftsirkulasjon sikres. Dersom det er sluk i kjellergulvet, kan det være lurt å etterfylle med vann i vannlåsen slik at kloakklukt ikke trekkes opp i boligen. Sjekk også om luftventilene i kjellerveggen er åpne slik at kjellerrommet sikres luftsirkulasjon. I eldre hus er det viktig å forebygge at fuktskader og muggsopp oppstår i oppholdsrom og soverom. Påsé at det er avstand på cirka 10 cm. mellom yttervegger, møbler og inventar slik at luftsirkulasjon sikres.

Og hva med inngangspartiet?

Hvis man har mulighet til å plassere en bankestein ved utetrappen, kan barn, voksne og besøkende lett banke av snø og søle fra utestøvler, Er det plass til en avskrapningsrist eller en avskrapningsmatte på trappen, vil det også være til stor nytte. Innenfor ytterdøren bør det legges ne fuktabsorberende matte slik at sålene tørkes for fukt. Har man plass til en skohylle, vil det lette renholdet.

Er det andre ting å tenke på?

Bor du ved en traffikert vei og ser at det er mye støv i vindusposten, kan det tyde på at tetningslisten rund viduet ikke er tett. Luft når trafikkbelastningen er lavest eller bruk vindu som ikke vender mot bilvei. Ikke overdriv bruken av starinlys, og ta ekstra hensyn dersom det er astmatikere eller små barn til stede. Bruk bare ved som ikke er fuktskadet eller har tegn til muggsopp på overflaten når du fyrer. Ikke oppbevar mer ved inne enn det dere trenger for fyring hver kveld. Ved må lagres tørt.


Referanser:

Denne artikkelen ble opprinnelig publisert i Stavanger Aftenblad - Fredag 9. november 2018 

Ekspertråd fra: Kai Gustavsen. Utdannelse: Yrkeshygieniker. Jobber som Fagsjef for inneklima, HMS og miljørettet helsevern i Norges Astma- og Allergiforbund.

Infoklikk.no

Hjelper deg med å finne ressurser.

Dagens dato:

Infoklikk.no kan ikke på noen måte gjøres ansvarlig for innholdet på eksterne nettsteder som er linket på eller til Infoklikk.no sine sider. / Infoklikk.no - can not be held responsible for any content on any external website linked on or to the Infoklikk.no website.