Viktige telefon nummer:

110

112

113

LegevaktSlik lager du hage på balkongen.

5 spørsmål og svar/råd.

Hva gjør planter med en balkong?

Planter på balkongen gir ly, hindrer innsyn og skaper atmosfære. Noen potter med jord kan dessuten gi en liten avling tomat, krydder, salat eller noe annet godt. Matauk er tilfredsstillende uansett mengde. Blomster er dekorativt og gir dessuten viktig mat til humler og andre pollinerende insekter i tettbygde områder.

Hva er det viktigste når man går i gang?

Hard prioritering må til når plassen er relativ liten. Vil du bare dyrke, eller må godstolen eller spisebordet få plass? Lag en rangert liste og en enkel skisse til hjelp. Lag også et enkelt budsjett; - drømmebalkongen er ikke gratis. Kanskje må du fordele innkjøpene over flere sesonger.

Hvilke planter egner seg?

I utgangspunktet kan vi plante mye av det samme på balkongen som vi gjør i en hage, men vedlikehold tar tid. Det er også litt av kosen, men vær realistisk. Hvor mye tid kan og vil du bruke på å vanne og stelle? En grønn plante eller et lite tre i en stor beholder med undervanning, plassert i le og skygge, trenger lite oppmerksomhet. Motsatt vil en sommerblomst med masse blomster og med liten potte, plassert i vind og direkte sol kreve masse av deg, med plukking av blomster, gjødsling og ikke minst vanning. Gerne én gang om dagen midt på sommeren.

Er det noen planter man bør droppe?

I utgangspunktet, ikke. Det er jo litt av stasen med å dyrke; - å prøve forskjellige og nye planter hvert år, lære og dermed finne ut hva en liker. Men er du helt blank; - spør etter råd i hagesenteret. Det er dumt å plante et tre som blri flere meter høyt på en trang balkong.

Noen flere tips?

Utnytt høyden. Hyller, ampler og klatreplanter gjør uterommet hyggeligere og plassen større. Tenk på valg av farger. Kanskje kan potter, møblement og blomsterfarger samstemmes? Gruppér potter og dyrkingskar. En potte her og en der, kan lett bli rotete. Husk å plante bladplanter. Blir det for mye rufs, farger og små blader, oppfatter øyet rot. Stikk ned blomsterløk som Krokus, Snøstjerner og Snøiris om høsten, så får du tidlig blomstring i pottene om våren. På balkongen er vann mangelvare. Derfor råder jeg alltid å plante i store potter, heller i én stor fremfor i mange små. Jor mer jord i beholderen, desto mindre vanning må til. Vær obs på vind. I høyden kan vinden lett få tak i både planter og innredning. Husk vanning når du skal reise bort. En opp/ned halvannenliters plastflaske med hull i korken gjør underverker for en helg. Og sett pottene i skyggen, så bruker de mindre vann.


Referanser:

Denne artikkelen ble opprinnelig publisert i Stavanger Aftenblad - Fredag 20. april 2018 . 

Ekspertråd fra: Marianne E. Utengen. Utdanning som Gartner og jobber som Journalist i Det norske hageselskap. Har skrevet boken "Hage på balkongen".

Infoklikk.no

Hjelper deg med å finne ressurser.

Dagens dato:

Infoklikk.no kan ikke på noen måte gjøres ansvarlig for innholdet på eksterne nettsteder som er linket på eller til Infoklikk.no sine sider. / Infoklikk.no - can not be held responsible for any content on any external website linked on or to the Infoklikk.no website.