Viktige telefon nummer:

110

112

113

LegevaktHusk at også innbruddstyver sjekker Facebook.

5 spørsmål og svar/råd.

Hva bør du gjøre når du skal reise bort?

Gjør hjemmet minst mulig attraktivt for tyver. Rydd bort verdigjenstander utendørs, for eksempel dyre griller eller hagemøbler. Ikke la huset se ubebodd ut. En tom søppelkasse og en full postkasse er et sikkert tegn på at eierne er bortreist. Husk at også tyver bruker sosiale medier. Det er kanskje ikke så lurt å kringkaste for all verden at man reiser bort på ferie. Mange har åpne profiler som er lette å søke opp. Å legge ut bilder på Facebook eller Instagram mens du er på ferie gir tyvene en bekreftelse på om du virkelig er på ferie selv om huset ditt ser bebodd ut og alle forholdsregler er tatt.

Vi har ikke konkrete saker, men det er tilfeller der vi mistenker at tyvene har sjekket profiler før de har tatt seg inn i boligen.

Hva er innbruddstyver ute etter?

Tyver stjeler det som kan selges. Lett omsettelige verdigjenstander som pc-er, nettbrett og mobiltelefoner, samt smykker og kontanter er alltid attraktivt. Men! Pass og ID-kort kan også være interessant. Tyver stjeler også dyre klær som dresser eller bunader, dyre sko, kostbart verktøy, felger og dekk, tilhengeren til bilen, som de stabler tyvegodset på før de kjører vekk, og hagemøbler og griller.

Hvordan kommer de seg inn?

Mange sikrer seg med en solid lås på hoveddøren, men tyvene tar seg heller inn en dårlig bakdør der de kan være i fred. Dersom du har bakdører eller vinduer som ligger skjermet for innsyn, er dette god adkomst for tyver, og de fleste innbruddene skjer også her. Her bør man sikre seg med ekstra låser på dører eller vinduer, eller gitter i ekstreme tilfeller. Ikke la stigene ligge ute når du drar på ferie. Sikkerhetslåsene i første etasje er lite verdt dersom du hjelper tyven inn det ubeskyttede vinduet i andre etasje.

Kan naboen hjelpe?

Naboer kan tømme postkassen og legge avfall i søppelkassen. De kan også tenne og slukke lys for å gi inntrykk av at boligen er bebodd. Om naboen din har en ekstra bil, så få ham til å parkere den i innkjørselen din når du er borte. Vi vet at kriminelle ofte setter nabolag under overvåking. Reiser man bort, bør naboer eller andre som man setter til å passe på huset, være klar over noen metoder enkelte kriminelle bruker. Eksempler på dette er at teipbiter settes over dører, mynter legges på trappen og lignende. Så kommer man tilbake og sjekker. Er teipen eller mynten fortsatt på plass, betyr det at ingen er hjemme. Naboene bør se etter slikt og fjerne eventuelle teipbiter, mynter og lignende.

Politiet oppmoder alle som oppdager lignende ting om gi beskjed til dem slik at de kan registrere dette og følge opp eventuelle konkrete saker.

Hvordan oppbevares verdisaker i ferien?

Små og verdifulle gjenstander kan oppbevares i safe eller sikkerhetsboks i huset. Tyvene tar seg sjelden tid til å dirke opp en slik boks. Du kan også deponere verdisaker hos venner og familie, men husk at også de kan bli utsatt for innbrudd.


Referanser:

Denne artikkelen ble opprinnelig publisert i Stavanger Aftenblad - Fredag 16. juni 2017 . 

Ekspertråd fra: Ole Irgens. Utdannet Journalist. Jobber som: Kommunikasjonssjef i Tryg Forsikring.

Infoklikk.no

Hjelper deg med å finne ressurser.

Dagens dato:

Infoklikk.no kan ikke på noen måte gjøres ansvarlig for innholdet på eksterne nettsteder som er linket på eller til Infoklikk.no sine sider. / Infoklikk.no - can not be held responsible for any content on any external website linked on or to the Infoklikk.no website.