Viktige telefon nummer:

110

112

113

LegevaktHalogenfrie materialer.

For å unngå de uheldige sekundærskadene når halogenholdige materialer brenner, anbefales det å bruke halogenfrie kabler. Halogenfrie materialer utvikler lite røyk og avgir vesentlig mindre irriterende og korrosive avgasser enn halogenholdige materialer.

Blant halogenholdige materialer som brukes i kabel er PVC og flere gummimaterialer. De aller fleste halogenfrie materialer er termoplastiske og derved lett gjenvinnbare.

Kryssbundne materialer.

I de kryssbundne materialene dannes sterke bindinger mellom molekylkjedene under eller etter formeringsprosessen. Kryssbindingene gjør at materialene ikke kan omformes, men de beholder sine mekaniske egenskaper over et større temperaturområde enn termoplastene. At de ikke kan smeltes og omformes på nytt gjør kryssbundne materialer vanskeligere å gjenvinne.

Herdeplasten GRP

GRP-(Glassfibre reinforced plastic (or polyester)) materialet ble utviklet rett før siste verdenskrig i USA. Det kom til Europa i slutten av 40-årene, og til Norge i 1953.

GRP får stadig større anvendelse pga. materialets styrke og lave vekt, kombinert med å være korrosjonsfritt. Første båt, en mindre jolle, ble produsert i GRP i Norge i 1955, og dagens utvikling er

GRP er en av mange betegnelser som benyttes på materialet, andre kan være:

  • GUP Glassfiberarmert umettet polyester
  • GAP/AP Glassfiberarmert polyester/armeret polyester
  • GRVe Glassfibre reinforced vinylester

Andre herdeplaster er:

  • GRE Glassfibre reinforced epoxy

Alt er betegnelser på en herdeplast som har fått sin endelige form med kryssbundne molekyler i et tredimensjonalt nettverk.

GRP kan derfor i motsetning til termoplastene PE, PVC, PP, (som har en ubunden molekylstruktur) ikke omformes etter at det har fått sin endelige form.

GRP bygges hovedsaklig opp av polyester og armeres med glassfiber. Kompositten inneholder også ofte fyllstoff som bl.a. sand, og kan med variasjon i råvarene komponeres til de egenskaper en ønsker.

Innenfor polyester finnes det mange forskjellige typer, men de mest vanlige for rør til vann og avløp er en variant av ortoftalsyrepolyester eller noen ganger isoftalsyrepolyester og tereftalsyrepolyester. I rør til industriformål benyttes også vinylestere og epoksy.

Glassfiber (armeringsmateriale) finnes også i flere varianter, mest brukt er E-fiber, men også ECR-fiber anvendes (kjemisk resistent). Glassfiberen har på samme måte som armeringsjern, en overflatebehandling (Sizing) slik at den skal få best mulig vedheft til polyesteren.

Glassfibertrådene (monofilamentene) er i seg selv svært tynne (6-25 mikrometer, eller 0,006-0,025 mm).

De er imidlertid buntet sammen til anvendelige tykkelser. Betegnelsen på glassfiber i bunter er gitt i tex (g/km), eksempelvis 4800 tex som betyr 4800g/km


Informasjonen er bl.a. hentet med bakgrunn fra Solar Cable samt diverse andre kilder.

Forbehold: Alt ovenfor av standarder, retningslinjer, mm. er gitt med basis av alminnelig kjente tekniske håndbøker, allmenn informasjon og etter beste overbevisning og i god tro, og uten ansvar for mulige feil. 

Utvalgte artikler

Husk at også innbruddstyver sjekker Facebook.

5 spørsmål og svar/råd.

Hva bør du gjøre når du skal reise bort?

Les mer …

Noen søketips.

Standardsøk, Katalogsøk.

Vi vil i denne oversikten, etterhvert som vi blir kjent med det, legge inn opplysninger som kan gjøre det litt lettere å søke etter linker, leverandører osv.. 

Les mer …

Infoklikk.no

Hjelper deg med å finne ressurser.

Dagens dato:

Infoklikk.no kan ikke på noen måte gjøres ansvarlig for innholdet på eksterne nettsteder som er linket på eller til Infoklikk.no sine sider. / Infoklikk.no - can not be held responsible for any content on any external website linked on or to the Infoklikk.no website.