Statistikk pr. dato

Det er 1801 linker og 621 kategorier i katalogen

Viktige telefon nummer:

110

112

113

LegevaktLurt å flytte mens man orker - Eksperten svarer:

Enebolig- eller leilighet for eldre?

Råd ved: Bjørn Erik Øye, Byggingeniør og bedriftsøkonom, Partner i Prognosesenteret.

Bør man selge eneboligen og flytte i leilighet når man blir eldre?

Å flytte fra eneblig til lettstelt leilighet er en trend som begynte for 40 - 50 år siden. Mine besteforeldre bodde hele sitt liv i eneboligen de kjøpte da de var i 20-årene. Våre undersøkelser viser at gruppen i alderen mellom 35 og 64 år vurderer å flytte når barna har flyttet hjemmefra. Det er høye utgifter knyttet til enebolig, som driftkostnader og strømutgifter. Man kan ikke ha 300 kvadratmeter enebolig i tilfelle barnebarna kommer på besøk to ganger i året. Det er ikke noe tvang å flytte. Problemet er om man venter for lenge, sånn at man mister energien til å starte på nytt. Man kan også bygge om og tilpasse huset, skaffe trappe-heis, fjerne lister, ordne enklere adkomst. Men det hjelper ikke å ta vekk listene om du må ha hjelp til alt annet.

Når bør man vurdere å flytte?

Det kan være smart å få solgt såpass tidlig at man flytter på seg før man må. Man bør ha valgmuligheter og tiltakslyst til å etablere seg på nytt, så kjør på i 50-årsalderen. Det krever litt å etablere seg i nytt miljø, skaffe nye rutiiner og nye vaner. For mange er det en veldig stor omveltning å bytte fra hus til leilighet. Men har du hytte, har den mange av huskvalitetene. For mange blir hytta bolig nummer to når man pensjoneres.

Hva slags bolig bør man vurdere ?

Leilighet, mener jeg . Man ønsker seg ekstra rom, gjesterom til barn og barnebarn og kontor, separat gjestehotell og bad, og heis. Det kan komme en situasjon hvor trapp er tungt. Man bør vurdere å ha tilgang på bil om man trenger det, parkeringsplass i huset er viktig. Det handler om å få hverdagen til å funke. Våre undersøkelser viser at et stort flertall vil ha bolig på ett plan.

Hvor skal man flytte?

Nærhet til familie og venner er viktig for mange. Mange vil fortsette å bo der de bor. Skal man først flytte fra enebolig til leilighet, bør man komme seg inn i et bymessig strøk. Man får tilgang til butikker og kollektivtransport i byen. Bor du i en leilighet ute på et jorde, er det ikke like mye å gjøre utenfor blokken. I byen kan du gå til legen, butikken, teateret og kinoe. Og venner kan enkelt komme seg til deg, så du ikke blir isolert.

Bør man være forberedt på å ta opp lån?

Pensjonistene vi har oversikt over, har veldig god egenkapital og har i snitt et behov for 15 prosent av boligens kjøpesum i lån. Godt voksne forventer å låne 27% av summen. Nye boliger med fasiliteter har ofte høy kvadratmeter pris. Vær forberedt på å måtte ta opp lån, men det gjør ingenting . Det er ikke noe mål å gå ut fra livet gjeldfri


Referanser:

Denne artikkelen ble opprinnelig publisert i Stavanger Aftenblad - Fredag 25. november 2016 .

Råd ved: Bjørn Erik Øye, Byggingeniør og bedriftsøkonom, Partner i Prognosesenteret.


Utvalgte artikler

Husk at også innbruddstyver sjekker Facebook.

5 spørsmål og svar/råd.

Hva bør du gjøre når du skal reise bort?

Les mer …

Noen søketips.

Standardsøk, Katalogsøk.

Vi vil i denne oversikten, etterhvert som vi blir kjent med det, legge inn opplysninger som kan gjøre det litt lettere å søke etter linker, leverandører osv.. 

Les mer …

Utvalgte linker

Nyeste linker

Populære linker

Infoklikk.no

Hjelper deg med å finne ressurser.

Dagens dato:

Infoklikk.no kan ikke på noen måte gjøres ansvarlig for innholdet på eksterne nettsteder som er linket på eller til Infoklikk.no sine sider. / Infoklikk.no - can not be held responsible for any content on any external website linked on or to the Infoklikk.no website.